DALOS ENDRE1938-ban született Németbólyban. Édesapja és nagybátyái már a harmincas évek elején a falu sportéletének aktív résztvevői és szervezői voltak. Elemi, majd általános iskolai tanulmányai idején Abai Ferenc testnevelő tanár jóvoltából virágzott az ifjúsági testnevelés.
Ez a kettős késztetés vitte őt már tizenéves korában közel az asztalitenisz, az atlétika, a tenisz és a sakk sportágakhoz.
Azután a mohácsi gimnázium diákjaként regionális versenyeken, alkalmi csapattalálkozókon vett részt. Az eredmények jelezték: végképp elkötelezte magát a sport iránt.
Egyre fontosabb lett számára a tenisz. A felújított és a fiatalok által birtokba vett egykori hercegi pályán az ő irányításával kezdett kialakulni egy a sportágért és egymásért áldozatokat vállaló gárda, amelynek tagjai aztán játékosként, edzőként, sportvezetőként országos hírűvé tették a bólyi teniszt.
Ő maga nyolcszor lett férfi egyesben Bóly-bajnok.
Főleg az utánpótlás-nevelés területén végzett eredményes munkát. Gyermek, újonc, serdülő és ifjúsági fiú- és leányversenyzői hamarosan méltó ellenfelei lettek a megyeszékhely sportolóinak; fővárosi, vidéki korosztályos versenyeken bizonyítottak.
Dalos Endre 1976-ban szerzett Budapesten segédedzői képesítést.
Két és fél évtizedig végezte a rendkívül szerteágazó feladatok ellátását kívánó szakosztályintézői munkát. Az OB III-ba jutott felnőtt csapat körüli tevékenysége példaértékű volt.
1986-ban családjával együtt Paksra költözött. (Őt edzőnek hívták oda, idősebbik fiát csapattagnak, a még főiskolás fiatalabbik állásajánlatot kapott, leánya középiskolai tanulmányai is a küszöbön állottak.)
Kapcsolatát a bólyi teniszélettel a két város közötti 100 km-es távolság sem szüntette meg.
Barátságos csapattalálkozók szervezése, versenybírói feladatok ellátása, az itthoni szakosztályülések egy részén való részvétele igazolja: Dalos Endre indulásakor, virágkorában a bólyi teniszélet meghatározó személyisége volt, és idősebb korában sem lett hűtlen ezekhez a kezdetekhez.                                

Dalos Endre: A szülőföld (Németbóly, Bóly) sportja c. sorozat III. kötete: A tenisz