DR. RÓZSÁS JÓZSEF1945-ben született Németbólyban. A család anyai ágába tartozó férfiak többsége űzött valamilyen sportágat, édesapja szenvedélyes futballista és kerékpározó volt.
A fiú gyermekkori betegsége miatt sokáig felmentettként élte végig a testnevelésórákat.
Aztán unokabátyja, Dalos Endre hatására 16 éves korában teniszezni kezdett. A sportággal kötött ifjúkori barátság életre szóló elkötelezettséggé alakult.
Már valamivel az érettségi vizsga után felnőtt Bóly-bajnokságot nyert, a korosztályos megyei versenyek eredményes résztvevője lett. Főiskolás korában a baranyai ranglistán is nyilvántartották.
Tanári diplomája megszerzése után itthon lett az általános iskola tanára. Mint pedagógus hivatásából fakadóan is sok gyerekkel került mindennapi kapcsolatba. Fiatal fiúk és lányok tömegei kezdtek teniszedzésre járni. Hamarosan az eredmények is jöttek. A bólyi teniszezők nevét Szekszárdon, Nagykanizsán, Szombathelyen, Berettyóújfaluban és persze Budapesten is megismerték a sportág iránt érdeklődők.
Komoly szakmai sikernek számított, hogy a hetvenes években a Magyar Tenisz Szövetség országos vándoredzője több alkalommal is tartott nyári edzőtábort a bólyi fiataloknak. A legkiválóbbak meghívást kaptak a vidék utánpótlás teniszválogatottjának téli fővárosi edzéseire.
1969-ben Rózsás Józsefet szakosztályvezetővé választották. Új pályák, teniszöltöző építése, segédedzői képesítés megszerzése, az Országos Csapatbajnokság III. osztályába jutás jelezte: kollektíva és vezető együttműködését semmi nem árnyékolja be.
Nyolc alkalommal lett Bóly felnőtt férfi teniszbajnoka.
A nyolcvanas években új vezetőség került a szakosztály élére. Néhány év szünet után a pedagógus-edző újra utánpótlás-nevelési feladatokat vállalt. Még néhány rajt bocsátott szárnyra.
Egészségi állapota ma csupán azt engedi meg, hogy Anna unokáját tanítgassa a világ legszebb sportjának alapjaira.


Dr. Rózsás József: A bólyi tenisz története 1930-2005